
KRISTINA
Chokladtårta med smultrontryffel 12 personer
Chokladtårta
200g smör
4 ägg
5dl socker
180g vetemjöl
4msk kakao
2tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner det smälta smöret och sikta i de övriga ingredienserna. Den här kakan blir bättre ju mindre du rör i den. Givetvis måste allting blandas, men inte mer än så! Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter (24 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten..
Smultrontryffel
300g mörk choklad av bästa kvalitet
(gärna Araguani 72% från Valrhona)
100g grädde
100g socker
100g smör
100g mixade smultron
Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt. Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker, slå blandningen över den hackade chokladen. Rör om så chokladen smälter. Tillsätt därefter smultronen och smöret och blanda till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar innan du glaserar tårtan. Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera med vackra bär och blommor.
Tips: Chokladglasyren blir även mycket god om du byter ut smultronen mot punsch.